Handbalul pe plajă se dezvoltă tot mai mult și în România, pe măsură ce timpul trece. Se apropie cu pași repezi ediția din 2019 a EBT Finals, ce va avea loc în perioada 6-9 iunie la Baia Mare, o competiție ce promite foarte mult spectacol. Pe nisipul din capitala Maramureșului se vor afla și Tricolorii, reprezentanții naționalei României de handbal pe plajă, pentru al doilea an la rând.

Sub comanda lui Aihan Omer, Tricolorii promit să se ridice la nivelul turneului. Pentru băieții noștri EBT-ul de la Baia Mare reprezintă o etapă din procesul de pregătire pentru Campionatului European din Polonia. Despre acest aspect, despre dificultățile pe care le întâmpină în procesul de selecție, dar despre și multe alte aspecte ne-a vorbit selecționerul Aihan Omer, în cadrul unui interviu.

Ce înseamnă pentru România ca va participa la EBT Finals?
Va fi prima noastră participare la un astfel de turneu. Suntem cu toții curioși la modul în care ne vom adapta la acest nou sport. Sunt țări în care se practică de 20 de ani handbalul pe plajă. Am luat primul contact cu această disciplină anul trecut, la EBT-ul de la Baia Mare din 2018. A fost o experiență interesantă, dar acum va fi ceva cu totul special. E greu să ne formăm o echipă competitivă, mulți dintre jucători încă nu cred în dezvoltarea acestui sport. Până nu vor participa și nu vor vedea cu ochii lor ce înseamnă handbalul pe plajă, nu vom avea un lot puternic.

Ați avut discuții cu jucătorii în privința participării la EBT Finals?
Am o legătură bună cu majoritatea jucătorilor din Liga Națională. Am vorbit cu o parte din ei, dar problema este strict legată de perioada de refacere.  Campionatul Național se încheie la finalul lui mai, iar turneul are loc la începutul lui iunie. Sunt mulți jucători care vor să se refacă după sezonul de indoor. Practic, în doar două zile trebuie să învățăm regulamentul. În aceste condiții, un criteriu de selecție este reprezentat de dorința lor de a veni la naționala României. Noi îi așteptăm pe cei dispuși și aceștia chiar sunt de apreciat. Îi invit chiar să se autopropună!

Aveți în vedere și jucătorii de la naționala de juniori?
Sunt puțini care pot juca la acest nivel de la lotul de juniori. Am fost la seminarii afară și la turnee de beach handball și nivelul e foarte ridicat. E nevoie de gabarit, de talie, de calități motrice, de experiență. De aceea îmi doresc să am în lot cât mai mulți jucători din Liga Națională, inclusiv cei care nu au fost convocați la echipa națională de seniori. Acest turneu de la Baia Mare ne va spune exact unde ne aflăm. Vor fi multe meciuri tari, vom mai avea un turneu la Praga, iar apoi vom merge la Campionatul European.

Care ar fi soluția prin care handbalul pe plajă să prindă contur și la noi?
Ne trebuie un campionat de beach handball într-o perioadă foarte bine aleasă. Abia atunci am putea vorbi despre o națională creionată bine. Apoi, cu ajutorul FRH și al Comitetului Olimpic, să se construiască un balon sau o sală cu nisip în care să ne putem pregăti. Când va apărea un loc în care să ne putem pregăti atât vara, cât și iarna, lucrurile se vor schimba. Chiar dacă suntem talentați, nu putem ajunge din urmă alte țări care se pregătesc de 10-15 ani pe nisip.

Îl vom vedea din nou pe Mihai Rohozneanu alături de naționala României?
Mișa este jucător la echipa națională, este secundul meu și principal al echipei de juniori.

Ce reprezintă pentru handbalul românesc faptul că EBT Finals va avea loc la Baia Mare?
Este o mare realizare. Intrăm pe harta handbalului pe plajă la nivel înalt. Nu oricine poate să organizeze acest turneu. Mă bucur că s-a reușit aducerea lui la Baia Mare. Ideea este că se dorește dezvoltarea acestei discipline în România. Aveam nevoie de o astfel de propagandă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.