Orașul Baia Mare (maghiară Nagybánya, germană Neustadt)

capitala județului Maramureș, situată în nord-vestul României. Înființată în secolul al XII-lea de imigranți sași, a fost prima dată cunoscută ca Rivulus Dominarium și mai târziu ca Neustadt. Orașul a fost atestat pentru prima dată în 1329 într-un act al cancelarului regelui Charles și a fost dezvoltat ca un centru de aur în secolele 14-15.

Datorită poziției orașului

la poalele Carpaților Orientali, în jurul orașului există mai multe dealuri și munți, Dealul Florilor (367 m), Dealul Crucii (501 m), Ignis (1307 m), Mogoșa 1246 m), Gutinul (1443 m), Creasta Cocosului (1450 m), Piatra Virgina (839 m), Pleștioara (803 m), etc.

Turiștii au ocazia

să viziteze numeroase atracții precum Turnul lui Steven, Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul Satului, Muzeul de etnografie, Planetariul, Parcul „Regina Maria”, Bastionul Măcelarilor, Lacul Firiza, Lacul albastru (unic în lume), Millenium Square (orașul vechi). Într-un perimetru de maxim 100 km există numeroase locuri de vizitat, cel mai popular fiind Cimitirul Vesel din Săpânța și o mulțime de biserici și mănăstiri din lemn.