Pentru a doua oară consecutiv, echipa națională de handbal pe plajă a României se va afla pe nisipul la Baia Mare. Tricolorele conduse de pe margine de Adrian Georgescu și Ionuț Deli-Iorga, sub denumirea de Beach Girls, vor participa la ediția din 2019 a EBT Finals, din perioada 6-9 iunie, ca beneficiare al unui wildcard.

Pentru echipa României EBT Finals reprezintă un foarte bun prilej de a pregăti Campionatul European ce va avea loc la începutul lunii iulie, în Polonia. Acela va fi, de altfel, primul Campionat European de senioare la care va participa România. Sub comanda lui Adrian Georgescu, cel care conduce naționala României de patru ani, componentele echipei vor avea mai multe stagii de pregătire înaintea turneului de la Baia Mare. Despre acest aspect, dar și despre altele, Adrian Georgescu ne-a vorbit în cadrul unui interviu.

Pentru început, de când este și cum a ajuns Adrian Georgescu antrenorul echipei de handbal pe plajă a României?
E al cincilea an de când sunt antrenorul echipei naționale. Am fost sunat de domnul Macovei la acea vreme. De-a lungul timpului am organizat turnee de handbal pe plajă în România alături de AJH Constanța, astfel că domnul Macovei, știind implicarea mea în această disciplină, mi-a propus să antrenez naționala feminină a României. Aveam și o grupă de handbal pe plajă pe care o antrenam și așa a început această nebunie. După prima experiență, pe care am avut-o la Campionatul European 2014, m-am ambționat și mi-am dorit să descopăr tainele acestui joi. Am terminat patru cursuri de handbal pe plajă organizate de EHF, în Grecia, Spania, Polonia și Italia și predau beach handball studenților. Îmi place extrem de mult, pentru mine este mai important decât handbalul în sală. Handbalul pe plajă va deveni sport olimpic, de la an la an prinde la public tot mai mult, iar România a făcut progrese la această disciplină. Nu suntem la cel mai înalt nivel, programul FRH nu ne permite să ne dezvoltăm foarte mult, plus că pe timpul iernii activitatea este întreruptă, deoarece în România nu există o sală în care să ne putem antrena. Dar progresăm și noi, de la an la an perioada de pregătire s-a mărit, pentru primul Campionat European am avut opt zile de pregătire, iar acum vom avea o lună. Nu e extraordinar, dar e mult mai bine.

De unde denumirea de „Beach Girls”?
N-am pus foarte mult accent pe nume. Anul trecut am participat cu două echipe la primul EBT de la Baia Mare. O echipă a fost formată din junioarele care au participat în 2018 la Campionatul European, iar la a doua am încercat să formez un grup în vederea participării la Campionatul European din 2019. Cum nu puteam să înregistrăm echipele cu același nume, am hotărât împreună cu fetele ca senioarele să joace sub numele Beach Girls.

Ce înseamnă ca o echipă din România să participe la EBT Finals?
Pentru noi este la superlativ. Vom avea 5-6 jocuri foarte puternice înaintea Campionatului European de Beach Handbal, ceea ce va conta enorm, pentru că încercăm să formăm o echipă omogenă pentru Campionatul European. În trecut, de exemplu, am avut un singur turneu internațional pentru a pregăti un Campionat European. Vor fi meciuri perfecte pentru noi, poate chiar mai puternice decât la CE, deoarece echipa din Ungaria care a câștigat EBT Finals în 2018 este practic naționala Ungariei. Aceasta nu participa însă la Euro din cauza unui conflict intern. Ne dorim să ne ridicăm la nivelul turneului, avem în vedere 30 de jucătoare, iar cele mai bune vor merge la Campionatul European din iulie.

„Vreau experiență!”

Ai în vedere și jucătoare din Liga Națională pentru acest turneu?
În primul rând, îmi doresc să avem continuitate, să preiau jucătoare care au mai jucat beach handball, au terminat junioratul și care au evoluat la 3-4 Campionate Europene. Cel mai bun exemplu este Claudia Condurache, care a participat la patru Campionate Europene și are 18 ani. Desigur, îmi doresc și jucătoare de la Liga Națională, măcar 2-3, pentru că au experiență în handbal, din punct de vedere emoțional stau foarte bine pe parcursul meciurilor și vor ști să gestioneze momentele de tensiune. Ele nu știu însă ce înseamnă handbalul pe plajă, sunt sceptice să dea curs invitației de a juca pe nisip din cauza accidentărilor, deși de când merg la Beach Handball nu am văzut o accidentare din simplul fapt că nu există contact.

Ții legătura și cu alte persoane, din străinătate, legat de Beach Handball?
În primul rând avem sprijinul FRH, iar de la an la an e tot mai bine. Am o relație foarte bună cu un lector din Turcia care ne ajută din punct de vedere al materialelor, iar un antrenor din Olanda ne-a invitat acolo la un turneu de pregătire, pe care nu l-am onorat însă din cauza faptului că nu am avut resursele necesare. În schimb, vom organiza în această vară la Venus un turneu internațional, primul din România, la care au confirmat prezența Italia și Bulgaria. Sunt în legătură cu antrenori din străinătate, cu unii am devenit chiar prieten, deoarece ne-am întâlnit atât la Campionatul European, cât și la cursurile internaționale.

Care ar fi obiectivul principal la EBT Finals?
Obiectivul principal este să formez o echipă competitivă pentru participarea la Campionatul European de beach handball din Polonia.

Ce înseamnă pentru Baia Mare și pentru România că EBT Finals se va desfășura în Capitala Maramureșului?
E o realizare extrem de importantă. Prin Baia Mare, se va auzi de România la nivel de beach handball. Până acum se știa de noi doar de la indoor. Este o onoare că EHF a fost de acord cu organizarea acestui eveniment la Baia Mare. Îmi doresc ca acest EBT să fie un real succes și sperăm ca în anii următori să mai avem prilejul de a organiza turnee de o asemenea anvergură, poate chiar și Campionate Europene.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.